Doğal Güzellikler 25 Mart 2021, 10:04

15 KÖKTEN 15 BİN KÖK LAVANTA SERÜVENİ YOLCULUĞU…
15 köklük bir serüven ile lavanta yetiştiriciliği yolculuğuna başlayan Afşin Belediyesi, 15 bin köklük bahçe ve 380 dekarlık tarla ile lavanta yolculuğa devam ediliyor.
Afşin'in havzasının ve rakımının kozmetik, temizlik, sağlık ve gıda sektöründe kullanılan bitkilerin yetiştirilmesine elverişli olduğunu ve bölgenin öncü olabileceğini belirten Güven, şunları söyledi. "2014 yılında geri dönüşüm malzemeleri ile oluşturduğumuz 3 adet sera ile lavanta üretimine başladık. Burada sermayemizin tamamı ödünç alınan 15 saksı lavanta ve internetten satın alınan bir paket lavanta tohumuydu. Bu gün itibariyle 380 dekarlık alanda lavanta tarlamızı oluşturduk. Rabia parkımızda ki bahçemizdeki lavantalar 4-5 yıllık, tarlamızdakiler ise 10-12 aylıktir. 2015-2016 yıllarında ürettiğimiz çelikler ile Rabia parkımızda 96 dönümlük regresyon alanında bahçemizi oluşturduk.
Üç farklı lavanta türü üretmekteyiz. Bunlarda lavandula angustifolia sevtopolis türü özellikle ilaç ve kozmetik alanında aranan tür olup, ihraç edilmesi mümkün dür. Buradaki lavantalarımız (4-5 yıllık lavantalar olup anaç lavanta niteliğindedir ve çelik alınmaya uygundur.
2018 yılında ticari üretim planlamaları yapılmaya başlandı. Sektör ziyaretleri, alan gezileri yapıldı. Turizm potansiyeli ile ilgili değerlendirme ve araştırmalar başladı.
Belediyemizce, Afyon, Burdur, Denizli, Isparta ve Antalya illerinde, mevcut lavanta, gül ve diğer aromatik bitki alanları, aromatik yağ çıkaran tesisler, tesislere makine üreten tesisler, bu konuda uzmanlaşmış ustalar, sektörde yer alan pazarlamacı ve dispratörler ziyaret edildi. Tecrübe paylaşımlarından yararlanıldı. Yapılan gezi sonucunda değerlendirilmeler yapıldı. Sonuç olarak lavanta başta olmak üzere, aromatik bitkilerin tamamında katma değerin çok yüksek ve çeşitli olduğu, yerel hatta bölgesel kalkınma için önemli olduğu değerlendirildi. Turizm potansiyelinin yüksek olduğu gözlemlendi.
2018 yılsonunda yatırım kararı alınarak, fide çoğaltma işlemlerine geçildi. 2019 yılı kasım ayında ticari tarlanın dikimlerine başlandı. 380 dekar ile Türkiye’nin en büyük lavanta yağı üreticisi olmayı amaçlıyoruz. 2018 yılından itibaren basın yoluyla, ziraat odası ve İlçe tarım müdürlüğü aracılığıyla çiftçiler teşvik edilmeye başlandı. Şu an 3 ayrı mahallemizde çiftçilerimiz lavanta üretimine başladı, durum komşu ilçelerin dikkatini çekti. Bazı belediyelere fide desteğinde bulunduk. 2018-2019 yıllarında yatırımlar devam etti. Turizm potansiyelini harekete geçirmek için Rabia Parkı içerisinde lavanta temalı resim platosu oluşturduk. Bu alanda lavantanın mor rengini, gâvura bitkisini pembe rengi ile “lavantin” bitkisinin sarı rengi ve temalı ağaçların yeşil rengini ziyaretçilere sunmak istedik. Bitkilerin gelişimiyle oldukça güzel bir alan olacağını düşünüyoruz. Bu yıl içerisinde Hacettepe üniversitesi ile protokol yaptık. Lavanta balı üretimi ve apiturizm (arı turizmi) konusunda yapılan sözleşme ile Afşin arıcılar birliği ile lavanta balı üretimi yapacağız. Arı evi projesi belediyemizce tamamlanarak üreticilere ve turizme destek verilecektir.
2019 yılında Kendi ürünlerimizi işlemek ve üreticilerin ürünlerini işlemek için Distilasyon ( Aromatik bitkiler yağ çıkarma tesisi ) kurduk. ‘EFSUS’ markası oluşturularak Belediyemiz tarafından Tescillendi. Kozmetik alanında ‘EFSUS’ markası ile kozmetik ürünleri üretme konusunda çalışmalarımız devam ediyor. Ürünlerin formülasyonları tamamlandı. Ürün tasarımları kamuoyu ile paylaşıldı. Test üretimleri başladı. Ürün dağıtımı ve dispratör lük anlaşmaları için temaslarımız devam ediyor.
Aromatik bitkiler konusunda tecrübe paylaşımına hazırız. Ancak her ilçede başka bir aromatik bitki çeşidi çalışılmasının daha yararlı olacağını düşünüyoruz. Böylelikle potansiyel ve kaynaklar daha etkin kullanılabilir.
Çiftçilerimiz ürünlerini çıkarttığında da ne yapacağını düşünmemesi için özel sektör yatırıma başlayıncaya kadar distilasyon ünitesini de kurarak hizmete başladık. Şuandaki geleneksel ürün türlerinden çok daha fazla gelir getiren aromatik ürünlerin üretiminin yaygınlaşması için örnek olmak istiyoruz. Özellikle bölgemizde işsizlik oranı fazla hem istihdamı artırmak hem de ilçe ekonomisine katkıda bulunmak adına bu projenin çözüm getireceğine inanıyoruz."
Afşin’in ‘Mor Bereketi’ Lavantalar Hasat Edildi;
Geçen yıl ilki gerçekleştirilen Lavanta hasat şenliğinin bu yılda ikincisi gerçekleştirildi. Konuyla ilgili Konuşan Başkan Güven şunları konuştu;” Geçen yıl başlattığımız lavanta ekinliklerimiz bu yıl Covid19 nedeni ile tedbirler kapsamında gerçekleştirildi. Vokal Sanat Atölyesi ve Afşin Halk Ozanları derneğimizin sanatçıları birbirinden güzel eserlerle hasat sonrası vatandaşlarımızın kulaklarının pası silindi. Allah nasip ederse seneye daha kapsamlı ve organizeli büyük bir festival ile uluslararası platformlarda yerimizi almayı hedefliyoruz” dedi.